резекция головки бедренной кости при болезни Легга-Кальве-Пертеса у собак (укр)


 

     Хвороба Легга- Кальве-Пертеса (LCP), ювенільний остеохондріт, аваскулярний  асептический некроз голівки стегнової кістки,  входить в групу остеохондропатій і відома в медицині з початку минулого сторіччя. У 1910 р. Legg, Calve, and Perthes незалежно один від одного описали хворобу стегна у дітей, яка носить їхнє ім'я.  Цікаво відзначити, що тільки  Legg вважав, що причиною такої патології - є порушення кровопостачання голівки стегнової кістки.  Calve думав, що це хвороба пов’язана з рахітом а  Perthes описав, як дегенеративний артрит, ймовірно, інфекційного характеру.  Це патологія може бути у  1 : 1200 дітей, що відповідають статевовіковій групі ризику.  Хвороба переважно зустрічається у хлопчиків від 4 – до 14 років.  Лікування цієї патології серед дітей  полягає  у примусовій централізації голівки стегнової кістки, забороні стояти і сидіти а також у скелетному витяжінні  з проведенням різноманітних фізіопроцедур.

     У  собак  маленьких порід  подібну патологію вперше було описана Tutt JFD, як туберкульоз кульшового суглоба у керн тер’єра у 1935 році.  У ветеринарній літературі використання епоніму Легга- Кальве-Пертеса (LCP) почалося з  1936 року для назви патології, що, практично, повністю співпадає по патогенезу і клінічним ознакам  з такою у людей.  На відміну від людей, у цуценят не так чітко виражена статева схильність до даної патології, як у дітей.  Хвороба переважно буває односторонньою. Приблизно тільки у 10% випадків може бути двостороннє ураження суглобів.

 

     Патогенез  досі  точно не встановлений,  але у дітей найбільш ймовірними є мієлодисплазія сегментів  поперекового відділу спинного мозку, що відповідають за іннервацію кульшових суглобів, а також вроджений дефіцит васкуляризації в ділянці шийки і голівки стегна. Це найбільш поширена думка і у ветеринарних патологів. Також існують припущення про ендокринну природу захворювання (естроген та / або тестостерон). Але досі патогенез точно не встановлений. Пусковим механізмом розвитку хвороби Пертеса можуть бути мікротравмитравми а також інфекційні  або алергічні чинники. 

     Клінічні ознаки  хвороби проявляються з 5- 6 місячного віку. У тварини відмічається виражена кульгавість і болючість при відведенні і внутрішній ротації кінцівки. Протягом 2-3  місяців після початку кульгання  на ураженій кінцівці проявляється  атрофія м’язів, як на малюнку 1. 

 

 

   атрофия левой тазовой при LCP

   

 

Рентгенологічна картина в перші місяці захворювання не відповідає реальному стану ураженого суглоба. (малюнок  2).

 

 

на рентгене деформация не столь значительна

11 місяців той-терєр

Мал 2.

Цей факт добре  підтверджує позицію відомого французького ортопеда Жана-Люка  Шатре про те, що потрібно лікувати тварину а не рентгенівський знімок.

 

случай двусторонней патологии

 

 

знімок, зроблений перед проведенням операції на другій кінцівці

 

 

патологический перелом при болезни Пертеса у Джек-Рассела 

 

 

     В перші місяці лікування проводиться консервативно. Важливо пам’ятати, що лікарські препарати практично не впливають на перебіг і подальший прогноз захворювання, тому основою консервативного періоду лікування повинно бути утримання тварини в маленькій клітці для іммобілізації кінцівки з метою зменшення зони ураження голівки стегна.  Багато ветеринарних ортопедів вважають, що накладання пов’язки для іммобілізації може погіршити стан голівки стегнової кістки при гострому періоді хвороби LCP.   Період консервативного лікування також є періодом спостереження, як етап для підтвердження діагнозу (порівняння рентгенівських знімків). Деякі тварини з діагнозом LCP після гострого перебігу хвороби починають опиратися на кінцівку і через півроку-рік функція частково відновлюється. Протягом подальшого життя тварина почувається відносно комфортно. Важливо відмітити, що у однієї тварини на рентгенівському знімку, що був зроблений через 3 роки голівка стегнової кістки була практично відсутня (як після резекції). То виникає запитання, чи варто мучити тварину півроку заради  результату, якого можна досягти за два тижні?

     Саме тому у більшості випадків вибір залишається за хірургічним лікуванням. Мета хірургічного лікування – зменшення болю, але зважаючи на невеликий розмір тварини, функція прооперованої кінцівки залишається задовільною. Для проведення операції потрібно використовувати остеотом або осциляторну пилку. Використання дротяної пилки не бажано тому, що у такому випадку зріз буде проведено у найвужчому місці шийки, тобто посередині, а потрібно відсікати всю шийку повністю. Не дивлячись на удавану простоту операції дуже важливо провести правильну лінію зрізу шийки стегна і максимально зберегти капсулу суглоба. Після відсікання шийки стегна потрібно ретельно зашити капсулу суглоба. Інколи, для збільшення прошарку м’яких тканин між стегновою кісткою і тазом, використовують техніку м’язового клаптику. Якщо така операція проводиться у собак до 7 кг маси тіла то інтерпозиція частини двоголового мускулу не обов’язкова.

техніка оперативного втручання

краниолатеральный доступ к тазобедренному сустуву вскрыта капсула сустава к шейке бедра приставлен остеотом нормальный хрящ остался только на дорсальном краю головки вертлужная впадина прикрыта капсулой сустава послойное ушивание раны с наложением швов на подкожную клетчатку кто бросил бумажку в кадр ?

 

 

Література

  1. Textbook of small аnimal surgery /[editedby] DouglasSlatter. – 3rded.
  2. Textbook of Small Animal Orthopaedics, C. D. Newton and D. M.Nunamaker  Publisher:  International Veterinary Information Service Ithaca, New York, USA.
  3. Денни Х., Баттервоф С. Ортопедия собак и кошек/ Пер. с англ. – М.:Аквариум ЛТД. – 2004.
  4. Х. Шебицц, В, Брасс. Оперативная хирургия собак и кошек/Пер. с англ. – М.:Аквариум ЛТД. – 2001.
  5. Плешивцев И.В. Клинический случай: болезнь Легга- Кальве-Пертеса Ветзоопрофи 2(12) 2006

 

 

 

 

 

19.05.2011

Стойков І.І. ветеринарний лікар, клініка Дунай Панько М.Ф. доцент НУБіП, ветеринарний лікар, клініка Дунай Панько О.М. ветеринарний лікар, клініка Дунай Гайовий М.Г. ветеринарний лікар, клініка Дунай


ветеринарная клиника, Ветеринарный врач, услуги ветеринара, ветеринар на дом, ветеринарный врач Иван Иванович Стойков, ветеринар Киев